Ορθοδοντική και Ορθογναθική Χειρουργική 

Η συνεργασία δύο ειδικοτήτων με στόχο την απόλυτη αρμονία του προσώπου και του χαμόγελου.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο

Η άνω και η κάτω γνάθος είναι οι βάσεις στις οποίες στηρίζονται τα δόντια. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γνάθοι είναι είτε πολύ μικρές ή πολύ μεγάλες, είτε πολύ πλατειές ή πολύ στενές με αποτέλεσμα η σύγκλειση των δοντιών να είναι λανθασμένη, γεγονός που δημιουργεί αριθμό προβλημάτων όπως κακή εμφάνιση, αποτριβές δοντιών, περιοδοντοντίτιδα, πόνο.

Υπολογίζεται ότι το 5% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει πρόβλημα κακή σύγκλεισης των δοντιών, η οποία οφείλεται σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη των γνάθων και των οστών του προσώπου. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν με τη γέννηση του παιδιού, οπότε χαρακτηρίζονται «συγγενή» ή να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του σκελετού και εκδηλώνονται εμφανώς κατά την εφηβεία οπότε χαρακτηρίζονται «αναπτυξιακά». Σπανιότερα μπορούν να παρουσιαστούν σε περιπτώσεις τραυμάτων ή νεοπλασιών με ελλείμματα στο πρόσωπο που δημιουργούν δυσμορφίες και χαρακτηρίζονται επίκτητα. Η σκελετική διαταραχή των γνάθων και των οστών του προσώπου έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή των λειτουργιών του στοματογναθικού συστήματος, δηλ. της μάσησης, της κατάποσης, της ομιλίας, της αναπνοής, ενώ σίγουρα προκαλεί δυσαρμονία στην αισθητική του προσώπου.

Τα πιο συνήθη προβλήματα ανάπτυξης και ευθυγράμμισης των γνάθων είναι τα εξής:

• Προγναθισμός άνω ή κάτω γνάθου (πεταχτά άνω δόντια, προεξέχων πηγούνι)
• Οπισθογναθισμός άνω ή κάτω γνάθου (το μέσο πρόσωπο φαίνεται πιο μέσα ή το πηγούνι φαίνεται πολύ πίσω)
• Ουλικό χαμόγελο (όταν ο ασθενής χαμογελά, φαίνεται μεγάλο μέρος των ούλων)
• Στο χαμόγελο τα άνω δόντια δε φαίνονται καθόλου
• Όταν χαλαρώνει το πρόσωπο, τα χείλη δεν μπορούν να κλείσουν
• Μακρουλό πρόσωπο
• Κοντό πρόσωπο
• Χασμοδοντία (άνοιγμα μεταξύ των άνω και κάτω δοντιών)
• Ασυμμετρίες προσώπου

Ο ορθοδοντικός είναι ο ειδικός ο οποίος θα αναλάβει να διορθώσει τα στραβά δόντια και τις ανωμαλίες στη σύγκλειση. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι αρκετή για να διορθώσει προβλήματα σύγκλεισης και ασυμμετριών. Με στόχο την παροχή της καλύτερης θεραπείας, η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κακής σύγκλεισης, της δυσαρμονίας του προσώπου και των προβλημάτων που προκαλούνται, απαιτείται η συνεργασία δύο ειδικοτήτων, του ορθοδοντικού και του στοματογναθοπροσωποχειρουργού. Η συνεργασία μπορεί να δώσει τέλεια αποτελέσματα.

 

 

Ορθοδοντική και Γναθοχειρουργική στην Κύπρο
 

Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας

Η χειρουργική θεραπεία γίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 16-17 χρόνων, όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των γνάθων. Αφού γίνει η διάγνωση, ξεκινά η ορθοδοντική θεραπεία για την ευθυγράμμιση των δοντιών, η οποία διαρκεί από 6 έως 18 μήνες περίπου, αναλόγως της περίπτωσης. Στη συνέχεια ο στοματογναθοπροσωπικός χειρουργός και ο ορθοδοντικός σχεδιάζουν τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης. Η χρήση της σύγχρονης τρισδιάστατης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς με 3D scanners όπως o I-Tero Element, ακτινολογικό μηχάνημα 3D Cone Beam Computed Tomography Planmeca Promax και τρισδιάστατο εκτυπωτή 3D Envision-Tec, βοηθούν τον στοματογναθοπροσωποχειρουργό και τον ορθοδοντικό να καταγράψουν και διαγνώσουν τα προβλήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ορθότητα, να αναπαραστήσουν τις απαιτούμενες μετακινήσεις των οστών με απόλυτη ακρίβεια και να προγραμματίσουν τη χειρουργική θεραπεία μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Επίσης, η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών έχουν μειώσει τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό σημαίνει σύντομο χρόνο νοσηλείας, λιγότερα οιδήματα, αποφυγή εφαρμογής διαγναθικής ακινητοποίησης και δυνατότητα παροχής κανονικών γευμάτων από την επόμενη κιόλας μέρα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ορθοδοντική θεραπεία συνεχίζεται για περίπου έξι μήνες ώστε να τελειοποιηθεί η σύγκλειση και να επιτευχθεί το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ τα ορθογναθικά περιστατικά.

Ρωτήστε μας περισσότερα! Τηλεφωνήστε μας στο 25735050 ή στείλτε μας e-mail στο info@laspos.com