column

Έχετε ερωτήσεις;

Ετοιμάσαμε για σας ένα βιβλιαράκι με πολλές χρήσιμες πληροφορίες!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο 25735050 ή με e-mail στο info@laspos.com.
Να θυμάστε…είμαστε πάντα στη διάθεση σας για να συζητήσουμε μαζί σας, να λύσουμε τις απορίες σας και να βρούμε τη λύση που θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες. Στόχος μας είναι το δικό σας ΤΕΛΕΙΟ χαμόγελο!

To βιβλιαράκι μας Επικοινωνήστε μαζί μας

”Τι είναι ορθοδοντικός;”

Ορθοδοντικός είναι ο ειδικός ο οποίος ασχολείται με τη διόρθωση των ανωμαλιών των δοντιών και των γνάθων.

Γι’ αυτό το σκοπό, ένας ορθοδοντικός ειδικεύεται μετά την οδοντιατρική σχολή, για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα, σε αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Ο oρθοδοντικός σας, Δρ. Λάσπος, μετά την οδοντιατρική σχολή, μετεκπαιδεύτηκε για ακόμα πέντε χρόνια στην Αμερική. Επιπρόσθετα είναι ειδικός στα άτομα με σχιστίες και δυσμορφίες προσώπου.

Αν έχετε πρόβλημα με τα δόντια ή με τις γνάθους σας, αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι είτε λειτουργικό, ή εμφάνισης. Τώρα που έχετε ζητήσει τη βοήθειά μας το πρόβλημά σας έχει γίνει και δικό μας.

”Το όμορφο χαμόγελο δεν έχει ηλικία”

Το υγιές στόμα και το όμορφο χαμόγελο δεν έχουν ηλικία!

Θεραπεία σε μικρές ηλικίες

Θεραπεία σε μικρές ηλικίες μπορεί να ξεκινήσει για συγκεκριμένα οδοντικά προβλήματα ή για προβλήματα των γνάθων (σκελετικά). Αυτή η θεραπεία, συνήθως αρχίζει όταν εμφανιστούν τα τέσσερα άνω μπροστινά μόνιμα δόντια (ηλικίες 7-9 χρονών).

Είναι αναγκαία όταν:

 • Τα πάνω μπροστινά δόντια προεξέχουν
 • Τα κάτω μπροστινά δόντια προεξέχουν
 • Τα πάνω & κάτω μπροστινά δόντια είναι συνωστισμένα
 • Τα πάνω και τα κάτω οδοντικά τόξα είναι πολύ στενά
 • Όταν τα πίσω δόντια δεν έχουν σωστή σύγκλειση (σταυροειδή σύγκλειση)

Ο σκοπός της θεραπείας σε μικρές ηλικίες είναι η διόρθωση των σκελετικών προβλημάτων και των κακών συνηθειών. Οι ορθοπεδικές διορθώσεις των γνάθων θα προσφέρουν πιο φυσιολογική ανάπτυξη και μεγαλύτερη επιτυχία στη διόρθωση προβλημάτων τα οποία είναι δυνατό να εμφανιστούν στα μόνιμα δόντια.

Πλεονεκτήματα θεραπείας σε μικρές ηλικίες

 • Μετακινεί τα μπροστινά δόντια πίσω, ώστε να είναι λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς.
 • Βελτιώνει την εμφάνιση.
 • Οι ασθενείς είναι πολύ συνεργάσιμοι σ’ αυτή την ηλικία.
 • Οι ασθενείς ίσως να μη χρειαστούν επιπλέον θεραπεία όταν μεγαλώσουν.
 • Βελτιώνει τη σχέση της πάνω με την κάτω γνάθο επιτρέποντας πιο φυσική ανάπτυξη στο μέλλον.

 

Ορθοδοντική για έφηβους & ενήλικες

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για την ορθοδοντική. Σήμερα το 30% περίπου των ορθοδοντικών ασθενών, είναι άνω των 18 ετών. Τα στραβά δόντια, η κακή σύγκλειση, ο συνωστισμός, τα σκελετικά προβλήματα διορθώνονται σε πολλούς ασθενείς άσχετα με την ηλικία τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι στους ενήλικες τα οστά δεν αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για τις μετακινήσεις των δοντιών. Σε γενικές γραμμές η ορθοδοντική στους ενήλικες μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2,5 χρόνια. Οι έφηβοι και οι ενήλικες έχουν σήμερα περισσότερες επιλογές από ποτέ για να φτιάξουν ένα όμορφο χαμόγελο. Από τα μεταλλικά σιδεράκια, στα διαφανή, στα γλωσσικά (Incognito) και στα Invisalign, οι αισθητικές επιλογές αυξάνονται συνεχώς.

Αν το παιδί σας αρχίζει τώρα το σχολείο ή αν τελειώνει το κολλέγιο ή αν εσείς σκέφτεστε για ορθοδοντική θεραπεία, είμαστε στη διάθεση σας για να σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Αποστολή μας είναι να σας προσφέρουμε άνεση σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας και υπόσχεση μας ένα υπέροχο χαμόγελο που θα αλλάξει τη ζωή σας!

”Καλώς ήρθατε στο ιατρείο μας. Πώς ξεκινάμε;”

O ORTHODONTIKOS SASΠοια είναι η διαδικασία;
Προκαταρτική εξέταση & Συμβουλευτικό ραντεβού

Στο πρώτο ραντεβού θα προσκομίσετε κάποιες ακτινογραφίες που θα σας ζητηθούν όταν προγραμματίσετε το ραντεβού σας. Θα ληφθούν φωτογραφίες του προσώπου και των δοντιών σας. Στη συνέχεια θα γίνει η κλινική εξέταση η οποία θα καθορίσει τις ορθοδοντικές σας ανάγκες. Θα σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε προβλήματα και θα σας προτείνουμε την απαραίτητη θεραπεία. Επίσης, θα σας ενημερώνουμε για το πόσο θα στοιχίσει η όλη θεραπεία καθώς και πόσο θα διαρκέσει.

Θα συζητήσουμε λεπτομερώς:

 • Τα προβλήματα και τη θεραπεία τους
 • Τον αναμενόμενο χρόνο θεραπείας
 • Τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας σας
 • Το συνολικό κόστος της θεραπείας και τον τρόπο αποπληρωμής του

Επίσης θα σας δώσουμε οδηγίες ρουτίνας που αφορούν την στοματική υγιεινή και τη σημασία της.

Εάν ενδείκνυται ορθοδοντική θεραπεία, θα προγραμματιστεί το επόμενο ραντεβού στο οποίο θα γίνει σάρωση των δοντιών σας με τη χρήση του Ενδοστοματικού Σαρωτή (scanner) και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί.

Μην ξεχνάτε ότι η επιτυχία της θεραπείας σας εξαρτάται από εσάς!

Δείτε αυτή την παρουσίαση η οποία περιγράφει τη διαδικασία του 1ου ραντεβού. Κάντε κλικ εδώ.

”Ποιες είναι οι φάσεις της ορθοδοντικής θεραπείας;”
1η φάση
Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 6-12 μήνες

Διαφορετικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν συγκεκριμένα προβλήματα:

• Σιδεράκια – Τοποθετούνται στα πάνω (και μερικές φορές στα κάτω) μόνιμα δόντια.

• «Πεταλούδα» – Τοποθετείται για διεύρυνση της υπερώας (άνω γνάθου).

• Lip Bumper – Τοποθετείται για διεύρυνση του κάτω οδοντικού τόξου.

• Μασκούλλα – Τοποθετείται για να μετακινήσει την άνω γνάθο μπροστά.

• Άλλα Μηχανήματα –τα οποία τοποθετούνται για να υποκινήσουν την ανάπτυξη της κάτω γνάθου.

Περίοδος σταθεροποίησης

Κατά τη διάρκεια μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης ο ασθενής θα μας επισκέπτεται περίπου δύο με τρεις φορές το χρόνο.

 

2η φάση
Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 12-18 μήνες, στις ηλικίες 11-13 χρόνων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης , δεν έχουμε κανένα έλεγχο στα 16 μόνιμα δόντια που δεν έχουν ανατείλει. Αν μετά την εμφάνιση τους, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, θα πρέπει να γίνει επιπλέον θεραπεία.

Ολοκληρωμένη θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 12-24 μήνες, στις ηλικίες 11 χρόνων και άνω.

”Πώς μετακινούνται τα δόντια;”H πίεση από τα σιδεράκια μετακινεί τα δόντια σας.

Η φύση βοηθά τα δόντια να χαλαρώσουν για να ανακουφιστούν από την πίεση, όμως υπάρχει προσωρινή δυσφορία όταν αυτό συμβαίνει. Τελικά, το κόκκαλο δημιουργεί χώρο στη συμπιεσμένη πλευρά και νέο κόκκαλο αναπτύσσεται για να υποστηρίξει την τεντωμένη πλευρά, έτσι ώστε τα υποστηριζόμενα δόντια να επιστρέψουν στη φυσιολογική και σταθερή τους κατάσταση.

Μόλις τα δόντια χαλαρώσουν από την πρώτη τους μετακίνηση, οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση είναι πιο εύκολη και πλέον θα υπάρξει πολύ λίγη ή και καθόλου δυσφορία.

Μόλις τα δόντια έρθουν στη θέση που τα θέλουμε, η σταθεροποίηση θα τα κρατήσει ίσια, επιτρέποντας στο κόκκαλο να επανέλθει στη σωστή και σταθερή κατάσταση.

Έτσι, η μετακίνηση των δοντιών είναι πραγματικά μια φυσική διαδικασία η οποία επιτρέπει την ορθοδοντική σας διόρθωση.

”Έχετε μεγάλα δόντια;”Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν δόντια τα οποία προορίζονταν για μεγαλύτερη γνάθο κι έτσι μέσα στο στόμα να φαίνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλά δόντια (συνωστισμός).
Άλλες φορές όταν τα δόντια είναι πολύ μεγάλα, φαίνονται λες και υπάρχουν περισσότερα δόντια μέσα στο στόμα, απ’ ότι πρέπει. Αυτό το αποκαλούμε συνωστισμό και μπορούμε να προβλέψουμε σε νεαρή ηλικία αν ένας ασθενής στην ενηλικίωσή του θα έχει συνωστισμό στα δόντια.

Εάν όσο ένα άτομο μεγαλώνει προκαλείται σοβαρός συνωστισμός, τότε χρειάζεται κάποια μόνιμα δόντια να αφαιρεθούν. Αυτό θα επιτρέψει στα δόντια τα οποία θα παραμείνουν να αναπτυχθούν σε μια κανονική θέση.

Πότε αφαιρούνται παιδικά δόντια;

Συνήθως όταν τα μπροστινά μόνιμα δόντια δεν έχουν χώρο για να αναπτυχθούν κανονικά, τότε συστήνεται να αφαιρούνται κατά διαστήματα κάποια από τα παιδικά δόντια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται “κατασταλτικές εξαγωγές”.

Τα πλεονεκτήματα είναι:

1. Να ελαχιστοποιηθεί ο σοβαρός συνωστισμός και οι στροφές των μπροστινών δοντιών.

2. Να μειωθεί η πιθανότητα καταστροφής των δοντιών και η ζημιά ιστών που συχνά προκαλείται όταν τα δόντια συνωστίζονται.

Η εξαγωγή παιδικών δοντιών δε λύνει μόνιμα το πρόβλημα, ούτε αποκλείει την εξαγωγή μόνιμων δοντιών σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι κατασταλτικές εξαγωγές βοηθούν στην ευθυγράμμιση των δοντιών στην κάθε μία γνάθο ξεχωριστά, αλλά τίποτα δε γίνεται για να εφαρμόσει η μία με την άλλη. Σε μεταγενέστερο στάδιο χρειάζεται συνήθως ορθοδοντική θεραπεία για να ολοκληρωθεί η σύγκλειση και το αισθητικό αποτέλεσμα.

”Ορθοδοντικός μηχανισμός και τα μέρη του”1. Δακτύλιοι
Είναι λεπτοί μεταλλικοί δακτύλιοι, προσεκτικά τοποθετημένοι και κολλημένοι στα πίσω δόντια. Υποβαστάζουν τα σιδεράκια ή τους σωληνίσκους.

2. Attachments
Σωληνίσκοι ή αγκύλια που συγκολλούνται στους δακτυλίους ή επικολλούνται απ’ ευθείας στο δόντι.

3. Σιδεράκια ή Αγκύλια ή Άγκιστρα
Τα σιδεράκια επικολλούνται και τοποθετούνται απευθείας στην επιφάνεια του δοντιού. Συγκρατούν το σύρμα ενώ μπορεί να είναι μεταλλικά ή διαφανή.

4. Σύρμα
Δρα ως οδηγός στα δόντια τα οποία θα μετακινηθούν. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλάζεται. Κάθε αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στις ιδανικές θέσεις των δοντιών.

5. Ελαστικές ή συρμάτινες περιδέσεις
Συγκρατούν το σύρμα μέσα στις εσοχές των αγκίστρων

6. Άγκιστρα
Μεταλλικές ή κεραμικές προεξοχές από τα σιδεράκια στις οποίες προσαρμόζονται ελαστικές περιδέσεις

7. Ελατήρια
Σπρώχνουν τα δόντια να προσεγγίσουν το ένα τ’ άλλο ή ανοίγουν διαστήματα όπου αυτό χρειάζεται.

8. Σωληνίσκοι
Προσαρτημένοι στα σιδεράκια ή στους δακτυλίους αφήνουν το σύρμα να περνά στα πίσω δόντια.

”Η πεταλούδα”

Τι είναι η «πεταλούδα»; Πότε χρησιμοποιείται;

Η «πεταλούδα» είναι απαραίτητη στις πιο κάτω περιπτώσεις:

 • Μη ικανοποιητική αύξηση των οστών ώστε τα πάνω δόντια να μη χωράνε.
 • Ο ουρανίσκος (η υπερώα) του στόματος είναι τόσο στενή που η ομιλία γίνεται με μεγάλη δυσκολία.
 • Ο ουρανίσκος είναι τόσο ψηλά ώστε να εμποδίζει την ποσότητα του αέρα να περνά από τη μύτη, οπότε οι βαθιές αναπνοές με κλειστό στόμα, να είναι σχεδόν αδύνατες.

 

Πως δουλεύει η πεταλούδα

Η άνω γνάθος, ενώνεται στη μέση από μια συρραφή ή ένωση, η οποία με τη βοήθεια της “πεταλούδας” επιτρέπει να χωρίζεται και να ανοίγει εντελώς ανώδυνα. Προσωρινά θα δείτε ένα διάστημα να αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πάνω μπροστινών δοντιών. Αυτό θα κλείσει σε λίγες μέρες. Θα νοιώθετε κάποια δυσφορία πάνω στα δόντια για μία με δύο μέρες μετά την εφαρμογή της “πεταλούδας”. Όμως μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό, επειδή η περιοχή εκεί τεντώνεται και επεκτείνεται.

Οδηγίες στροφών «πεταλούδας»

Η «πεταλούδα» κολλάει στη θέση που πρέπει και η “βίδα” πρέπει να περιστρέφεται από εσάς καθημερινώς – συνήθως μία φορά την ημέρα για ένα μήνα περίπου. Το κλειδί τοποθετείται μέσα στην εξελίκτρα και μετά το σπρώχνουμε για να περιστραφεί προς τα πίσω. Αυτό θα φέρει την επόμενη τρύπα στην επιφάνεια. Όταν αφαιρείτε το κλειδί από την τρύπα προσπαθήστε να μην το γυρίσετε πίσω ελαφρώς, γιατί αυτό θα κάνει τη νέα τρύπα να μη φαίνεται. Αφού η υπερώα μεγαλώσει αρκετά, είναι απαραίτητο να κρατήσουμε την «πεταλούδα» στη θέση της για περίπου τέσσερις με έξι μήνες, ώστε το καινούριο κόκκαλο να εφαρμόσει στο χώρο που ανοίξαμε.

Ειδική φροντίδα
Η «πεταλούδα» χρειάζεται ειδική φροντίδα. Συγκεκριμένα:

1. Βουρτσίζετε ως συνήθως
2. Χρησιμοποιείτε το βουρτσάκι για να καθαρίζετε το διάστημα μεταξύ της «πεταλούδας» και του ουρανίσκου σας.
3. Χρησιμοποιείτε την αγαπημένη σας γεύση σε στοματικό διάλυμα, για να συμπληρωθεί το καθάρισμα

”Σιδεράκια – Ποικίλες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες σας”Σιδεράκια – Διάφορα είδη ανάλογα με τις ανάγκες σας με το ίδιο αποτέλεσμα, ένα τέλειο χαμόγελο!

1. Invisalign

Η αόρατη εναλλακτική λύση στα σιδεράκια

Αν έχετε….

 • Συνωστισμένα ή στραβά δόντια
 • Διαστήματα μεταξύ των δοντιών
 • Υπερσύγκλειση
 • Πρόσθια χασμοδοντία
 • Στενό χαμόγελο
 • Δυσκολία με τον καθαρισμό των δοντιών σας

Αν….

 • Στο παρελθόν είχατε μη επαρκή ορθοδοντική θεραπεία
 • Δε συμπαθείτε τα σιδεράκια
 • Είστε αθλητής και χρειάζεστε μια εναλλακτική λύση για ορθοδοντική

 

Τότε τα Invisalign είναι για σας!

 

Τα Invisalign είναι σχεδόν αόρατα!

Μπορείτε να ισιώσετε τα δόντια σας με διακριτικό τρόπο. Κανείς δε θα καταλάβει πως είστε σε διαδικασία ορθοδοντικής θεραπείας. Εσείς απλώς…μπορείτε να συνεχίσετε να χαμογελάτε!
Απολαύστε το φαγητό σας!
Μπορείτε να αφαιρείτε τα Invisalign στα γεύματά σας και να απολαύσετε το φαγητό και το ποτό σας. Μπορείτε να τα αφαιρείται συνολικά 2 ώρες το 24ωρο.

Με τα Invisalign εξασφαλίζετε τη σωστή υγιεινή των δοντιών σας!
Τα ίσια δόντια είναι ευκολότερο να βουρτσιστούν και να καθαριστούν με οδοντικό νήμα. Αυτό μπορεί να καταπολεμήσει την ουλίτιδα και να ελαχιστοποιήσει τα οδοντικά προβλήματα.

Με τα Invisalign ξέρετε το τελικό αποτέλεσμα!
Έχετε την ευκαιρία να δείτε το εξατομικευμένο σχέδιο της θεραπείας σας προτού αρχίσετε. Επομένως, μπορείτε να δείτε άμεσα το αποτέλεσμα που αναμένεται, αλλά και τον ακριβή υπολογισμό του χρόνου θεραπείας σας.

Ρωτήστε μας περισσότερα! Τηλεφωνήστε μας στο 25735050 ή στείλτε μας e-mail στο info@laspos.com

incognito

2. Γλωσσικά σιδεράκια

Η αυτοπεποίθηση στο χαμόγελό σας επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Σήμερα με τα γλωσσικά σιδεράκια (τα οποία τοποθετούνται πίσω από τα δόντια) έχουμε την δυνατότητα το στόμα με τα μεταλλικά σιδεράκια να ανήκει πια στο παρελθόν. Η θεραπεία με τα γλωσσικά σιδεράκια είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ενήλικες, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν ένα όμορφο χαμόγελο χωρίς να γίνει αντιληπτό. Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι πλήρως αόρατα όταν χαμογελάτε, δεν προκαλούν αλλαγή στα χείλη και στο πρόσωπο και μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να πετύχει τους στόχους του, με την ίδια αποτελεσματικότητα όπως και με τα μεταλλικά σιδεράκια.

Ο Ορθοδοντικός σας είναι ειδικευμένος στη χρήση της γλωσσικής ορθοδοντικής.

Ρωτήστε μας περισσότερα! Τηλεφωνήστε μας στο 25735050 ή στείλτε μας e-mail στο info@laspos.com

incognito

 

3. Διαφανή σιδεράκια

Τα διαφανή σιδεράκια μοιάζουν με το χρώμα των δοντιών και δίνουν τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα στους ενήλικες ασθενείς.

Κάντε κλικ για το ενημερωτικό έντυπο.

incognito

 

4. Μεταλλικά σιδεράκια

Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι τα πιο γνωστά. Εξελίξεις στον τομέα αυτό έχουν δώσει σιδεράκια πιο μικρά, λιγότερο ευδιάκριτα και με καλύτερα αποτελέσματα.

incognito

 

 

 

”Συνεργασία, Συνέπεια, Φροντίδα – Απαραίτητα για την επιτυχία”

Συνεργασία, Συνέπεια, Φροντίδα στόματος – Φροντίδα υγείας = Γρήγορα αποτελέσματα = Τέλειο χαμόγελο

Κάντε τη θεραπεία σας ευχάριστη

Από εσάς εξαρτάται κατά πόσο η ορθοδοντική σας θεραπεία θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

Περισσότερη φροντίδα του στόματος είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα σιδεράκια είναι ευάλωτα, αν και αρκετά δυνατά για να κάνουν τη δουλειά τους! Δεν αντέχουν την αδικαιολόγητη κατάχρηση ή την παραμέληση.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνετε. Σκληρές και κολλώδεις τροφές, όπως οι καραμέλες και οι τσίχλες, προκαλούν μεγάλη ζημιά στα σιδεράκια.

Κρατήστε τα σιδεράκια και τα δόντια σας πολύ καθαρά. Άσχετα με το πόσο προσεκτικά καθαρίζει τα δόντια σας ο οδοντίατρός σας στο ιατρείο του, μόνο η συχνή και προσεχτική φροντίδα από εσάς στο σπίτι θα τα διατηρήσει καθαρά.

Συνεργασία & προσπάθεια

Τα αποτελέσματα της θεραπείας σας θα εξαρτηθούν από τη δικής σας συνεργασία.

Μεγαλύτερη προσπάθεια = Καλύτερα αποτελέσματα

Είναι τόσο απλό!

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συνήθειες που έχετε στο βούρτσισμα. Οι καθημερινές προσπάθειές σας θα έχουν ως αποτέλεσμα δόντια τα οποία να μην είναι λεκιασμένα ή χαλασμένα όταν τα σιδεράκια θα αφαιρεθούν.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το χρόνο που φοράτε το εξωστοματικό σας ή τα λαστιχάκια σας. Με μεγαλύτερη προσπάθεια, ακολουθώντας προσεκτικά και με συνέπεια τις οδηγίες μας, μπορεί να μετακινηθούν τα δόντια σας στη σωστή θέση γρηγορότερα.

Ο δρόμος για το τέλειο χαμόγελο μπορεί κάποτε να είναι δύσκολος. Πολύ πιθανόν να βρεθείτε μπροστά σε εμπόδια κατά την πορεία σας. Όμως, όταν πλησιάσετε το στόχο, θα είστε περήφανοι για το ωραίο χαμόγελο και πραγματικά ευτυχισμένοι που κάνατε το ταξίδι.

Όσο πιο συνεπής ασθενής είστε, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσετε και τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα!

Λαστιχάκια

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑΚΙΑ ΦΟΡΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΕΙΧΘΕΙ.

Κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων της θεραπείας, μικρά λαστιχάκια /ελαστικοί δακτύλιοι χρησιμοποιούνται ως απαλή αλλά συνεχιζόμενη πίεση ώστε να βοηθήσει στη μετακίνηση του κάθε δοντιού ξεχωριστά ή στην ευθυγράμμιση του ενός τόξου με το άλλο (δημιουργία σωστής σύγκλισης).

Προσέξτε όμως… όταν τη μια μέρα φοριούνται και την άλλη όχι, τότε σιγά – σιγά η θεραπεία μένει στάσιμη. Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή το δόντι ξεφεύγει πέρα – δώθε και δημιουργεί μια αντίσταση η οποία ουσιαστικά εμποδίζει τη φυσική μετακίνηση.

Ακολουθείστε ΠΙΣΤΑ τις οδηγίες και θα έχετε τα καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Συνήθως μετά από δύο μέρες, η οποιαδήποτε δυσφορία που νοιώθατε από τα λαστιχάκια, υποχωρεί. Όμως εάν δεν τα βάζετε καθόλου για να νοιώσετε καλύτερα τότε κάνετε λάθος. Στις περισσότερες ορθοδοντικές θεραπείες τα λαστιχάκια χρησιμοποιούνται προς το τέλος της θεραπείας. Αν σας τα προτείνουμε να είστε ευχαριστημένη/ος μια και αυτό σημαίνει ότι η θεραπείας σας φτάνει στο τέλος της.

Διατροφή

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντική σας θεραπείας πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας και να αποφεύγετε τις σκληρές και κολλώδεις τροφές καθώς και τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Αυτές οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους μηχανισμούς. Συγκεκριμένα:

α) Σκληρές τροφές: μπορεί να κάνουν ζημιά βγάζοντας τα σύρματα και τους δακτύλιους ή σπάζοντας τα μικρά σιδεράκια και τους σωληνίσκους.

β) Κολλώδεις τροφές: καταστρέφουν τα μηχανήματα ελευθερώνοντας τα σύρματα και ξεκολλώντας τα.

γ) Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη: πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατό. Αν τρώτε τέτοιες τροφές, αμέσως μετά βουρτσίστε τα δόντια σας. Αν δεν σας το επιτρέπει ο χώρος, τότε πάντα ξεπλένετε το στόμα με καθαρό νερό.

Λέμε ΟΧΙ στα εξής: σίταρους, ξηρούς καρπούς, παγάκια, λεμόνια (ο χυμός του λεμονιού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σμάλτο του δοντιού), καλαμπόκι, πατατάκια, καραμέλες, τσίχλες, το σκληρό φύλλο της πίτσας, καρότο (μόνο σε λεπτές ροδέλες), μήλο (κόψτε το κομματάκια ), σκληρό ψωμί.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΚΤΙΣΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ένα άλλο ζωτικό σημείο της θεραπευτικής μας αγωγής είναι η βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών. Η μετακίνηση του δοντιού είναι μια φυσική λειτουργία. Το οστό γύρω από τα δόντια ανταποκρίνεται στην απαλή πίεση και αναπλάθεται ακολουθώντας την κίνηση του δοντιού. Ένας υγιής οργανισμός επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Ένας υγιής οργανισμός είναι το αποτέλεσμα μια σωστής διατροφής. Τρώτε σωστά για καλύτερα αποτελέσματα!

Βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για το κόκκαλο και το κολλαγόνο το οποίο περιβάλλει τα δόντια σας. Η καθημερινή κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C, θα βοηθήσει τα ούλα να παραμείνουν υγιή κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μια με δύο μερίδες την ημέρα από τα πιο κάτω:

Άριστες πηγές βιταμίνης C
Πορτοκάλι, χυμός πορτοκαλιού, μανταρίνι, grapefruit, χυμός grapefruit, φράουλες, μάνγκο, μπρόκολο, πράσινη πιπεριά, κουνουπίδι.

Καλές πηγές βιταμίνης C
Σπαράγγια, καρπούζι, ντομάτες, χυμός ντομάτας, κραμπί, σπανάκι, πεπόνι.

”Bούρτσισμα”

Πολύ σημαντικό το σωστό βούρτσισμα

Μία από τις ανησυχίες σχετικά με την ορθοδοντική θεραπεία είναι ότι τα σιδεράκια μπορεί να προκαλέσουν φθορά των δοντιών. Πράγματι οι δακτύλιοι και τα σιδεράκια κάνουν πιο δύσκολο το καθάρισμα των δοντιών. Τα σιδεράκια, οι σωληνίσκοι και τα σύρματα δημιουργούν μια προεξοχή γύρω από τα δόντια σας. Αυτή η προεξοχή δυσκολεύει την οδοντόβουρτσά σας να καθαρίσει τα διαστήματα μεταξύ των ούλων και των μηχανημάτων. Αν τα δόντια και τα ούλα σας δεν είναι καθαρά τότε τα ούλα θα φουσκώσουν και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο το καθάρισμα. Αν συνεχίσετε να αγνοείτε αυτές τις περιοχές, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά των δοντιών σας με τερηδόνα και χρωματισμό.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ πρέπει να καθαρίζετε τα δόντια κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας:

ΠΟΤΕ?

Μέσα σε πέντε λεπτά μετά το φαγητό. Εύκολα το λες αλλά μερικές φορές δύσκολο να το εφαρμόσεις!

Όταν δεν είστε στο σπίτι, εισηγούμαστε να έχετε μαζί σας το τσαντάκι σας με όλα τα απαραίτητα ή μια πτυσσόμενη οδοντόβουρτσα.

ΠΩΣ?

1. Βουρτσίστε κυκλικά κατά μήκος και μεταξύ των συρμάτων και των ούλων πάνω και κάτω για να φύγουν τα υπολείμματα των τροφών. Μετά βουρτσίστε ακριβώς όπως εάν δεν είχατε σιδεράκια.

2. Αρχίστε από την εξωτερική πλευρά των πάνω δοντιών σε μια γωνία 45ο κατά μήκος των ούλων. Βουρτσίστε με κυκλικές κινήσεις, παίρνοντας δύο ή τρία δόντια κάθε φορά και κάνοντας 10 κύκλους. Ακολούθως προχωρούμε στα επόμενα.

Το ίδιο γίνεται και στις εσωτερικές επιφάνειες των πάνω δοντιών. Ξεκινήστε από την εξωτερική πλευρά των κάτω δοντιών και επαναλάβετε την όλη διαδικασία.

3. Όταν τελειώσετε, οι δακτύλιοι και τα σύρματα δεν πρέπει να έχουν καθόλου υπολείμματα τροφών και καθόλου πλάκα. Τα σιδεράκια πρέπει να φαίνονται καθαρά και λαμπερά. Το στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει πολύ, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιείται μετά το βούρτσισμα ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του βουρτσίσματος.

4. Κοιτάξτε στον καθρέφτη για να δείτε μήπως αφήσατε κάτι πίσω. Κοιτάξτε το μικρό διάστημα μεταξύ του δακτυλίου & των ούλων και το διάστημα στα σιδεράκια. Εάν επισημάνατε κάποια σημεία τα οποία δεν καθαρίστηκαν καλά, τότε καθαρίστε τα αμέσως.

”Σταθεροποίηση, η θεραπεία τελειώνει!”

Τι είναι η σταθεροποίηση;

Μετά τη συμπλήρωση της ενεργούς φάσης της ορθοδοντικής σας θεραπείας, αρχίζει η περίοδος την οποία ονομάζουμε «σταθεροποίηση». Τα δόντια σας πρέπει να σταθεροποιηθούν και να κρατηθούν στην καινούρια τους θέση, μέχρι που το κόκκαλο, η ελαστική μεμβράνη που κρατά τη ρίζα, τα ούλα, η γλώσσα και τα χείλη, να προσαρμοστούν στην καινούρια θέση των δοντιών. Εάν δεν εφαρμόσουμε σταθεροποίηση, τότε τα δόντια θα τείνουν να μετακινηθούν στη αρχική τους θέση. Τα δόντια έχουν εκπληκτική μνήμη!

Ο χρόνος στον οποίο τα δόντια πρέπει να σταθεροποιηθούν διαφέρει στον κάθε ένα ξεχωριστά. Ο μέσος όρος που ο ασθενής πρέπει να έχει σταθεροποίηση είναι περίπου δύο χρόνια, ενώ για κάποιους άλλους είναι απροσδιόριστο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να παραμείνει κάποιο είδος σταθεροποίησης μέχρι που ο τρίτος γομφίος ή φρονιμίτης να βλαστήσει ή να γίνει εξαγωγή. Συχνά στο τελειωτικό μέρος της σταθεροποίησης, χρειάζεται να φοριέται σταθεροποιητικό μόνο όταν θα κοιμάστε.

Γνωρίζουμε καλά ότι το σταθεροποιητικό δε σπάζει και φυσικά δε χάνεται όταν είναι στο στόμα. Βρέστε ένα ασφαλές μέρος για φύλαξή του. Όμως, στην περίπτωση που χαθεί ή σπάσει, ειδοποιήστε μας την ίδια μέρα, για να σας το αντικαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Το σταθεροποιητικό σας είτε είναι εφαρμοσμένο μόνιμα, είτε είναι μετακινούμενο, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να συγκρατήσει τα δόντια σας στη σωστή θέση.

Σταθεροποιητικό – Πώς το φοράμε; Τι να προσέχουμε;

ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ
Εάν το σταθεροποιητικό σας είναι κολλημένο, τότε ένα σύρμα εφαρμόζεται από μέσα στα μπροστινά δόντια πάνω και κάτω.

Φορέστε
• Θα παραμείνει στο στόμα σας μέχρι οι φρονιμίτες σας βλαστήσουν ή γίνουν εξαγωγή ή όπως σας ενημερώσει ο γιατρός σας.

Προσέξτε
• Όταν βουρτσίζετε, να είστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να καθαρίζετε καλά το σύρμα & τα δόντια σας από μέσα.

Αν νοιώσετε κάτι να σας ενοχλεί ή εάν δείτε ότι κάποιο δόντι φεύγει από τη θέση του πάρτε μας τηλέφωνο αμέσως.

ΚΙΝΗΤΟΣ ΝΑΡΘΗΚΑΣ
Εάν το σταθεροποιητικό σας είναι ένας κινητός νάρθηκας, ακολουθείστε πιστά τις παρακάτω οδηγίες:

Φορέστε
• Το σταθεροποιητικό πρέπει να φοριέται 12 ώρες για τις πρώτες έξι εβδομάδες και μετά μόνο στον ύπνο (περίπου 8 ώρες).
• Η ομιλία σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά μετά από μερικές μέρες κατά τις οποίες θα φοράτε τη σταθεροποίησή σας.
• Εάν εντοπίσετε κάποιο σημείο που πονά μετά την πάροδο τριών, τεσσάρων ημερών , τότε τηλεφωνήστε μας για ραντεβού.

Προσέξτε
• Καθαρίστε το σταθεροποιητικό σας βουρτσίζοντάς το με οδοντόκρεμα και περιστασιακά με καθαριστικό για οδοντοστοιχίες, χρησιμοποιώντας πάντα χλιαρό κι όχι ζεστό νερό.
• Όταν δεν είναι στο στόμα σας, φυλάξτε το στο ειδικό κουτί το οποίο σας έχει δοθεί (μην το τυλίγετε σε χαρτί ή στην τσέπη σας).
• Κρατήστε το μακριά από κατοικίδια ζώα.

Φέρνετε το σταθεροποιητικό σας σε κάθε ραντεβού! Είναι αναγκαίο!

”Συγχαρητήρια!”

Το τέλειο χαμόγελο που έχετε θα σας αλλάξει τη ζωή για πάντα! Εσείς είστε οι υπεύθυνοι γι’ αυτά τα υπέροχα αποτελέσματα που βλέπετε! Σας έχουμε βοηθήσει φυσικά και εμείς, όμως ήταν οι δικές σας προσπάθειες και η δική σας συνεργασία και συνέπεια που συνέβαλαν στην επιτυχία του αποτελέσματος. Μπράβο!

 

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Φυσικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά ορισμένα πράγματα τα οποία αφορούν τη διόρθωση των δοντιών σας μπορεί να τα προβλέψουμε. Τα αποτελέσματα της θεραπείας σας είναι ένας συνδυασμός των γνώσεών μας και της δικής σας συνεργασίας.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες τους οποίους πρέπει να γνωρίζετε για τη μελλοντική υγεία των δοντιών σας.

Αν μπορούσαμε να βάλουμε τα δόντια σας πάνω σε ένα ράφι και να τα αφήσουμε εκεί θα έμεναν εντελώς ίσια. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε. Φυσιολογικά, κατά τη διάρκεια των μασητικών πιέσεων, θα υπάρξουν κάποιες προσαρμοστικές αλλαγές, οι οποίες θα κάνουν τα δόντια να λειτουργούν κατά τρόπο που τα ίδια θεωρούν καλύτερο.

Δεν περιμένουμε τα δόντια σας να παραμείνουν ακριβώς όπως τα τοποθετήσαμε. Αυτές οι προσαρμογές δεν είναι αποτυχία της ορθοδοντικής, αλλά αλλαγές της φύσης τις οποίες αναμένουμε, όπως εξάλλου γίνεται με όλα τα μέρη του σώματος μας καθώς μεγαλώνουμε.

Τώρα που έχουμε ολοκληρώσει τη θεραπεία, αξίζει να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας οδοντίατρο για έλεγχο των δοντιών σας. Ίσως να υπάρχουν κάποια σφραγίσματα τα οποία πρέπει να επιληφθεί και να κάνει ένα καλό καθαρισμό. Το εξαμηνιαίο πρόγραμμα καθαρισμού από τον οδοντίατρο σας, θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε τη φροντίδα των δοντιών σας τα επόμενα χρόνια.

Είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα, μέσω των δικών σας και των δικών μας προσπαθειών, γι’ αυτό ας μοιραστούμε αυτή την επιτυχία με τον οικογενειακό σας οδοντίατρο.

Τώρα έχετε ένα όμορφο χαμόγελο! Χρησιμοποιείστε το!