column

Έχετε ερωτήσεις;

Ετοιμάσαμε για σας ένα βιβλιαράκι με πολλές χρήσιμες πληροφορίες!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο 25735050 ή με e-mail στο info@laspos.com.
Να θυμάστε…είμαστε πάντα στη διάθεση σας για να συζητήσουμε μαζί σας, να λύσουμε τις απορίες σας και να βρούμε τη λύση που θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες. Στόχος μας είναι το δικό σας ΤΕΛΕΙΟ χαμόγελο!

To βιβλιαράκι μας           Επικοινωνήστε μαζί μας

”Πόσο σημαντικά είναι τα παιδικά δόντια”Εάν δείτε χαλασμένα δόντια στο παιδί σας μη σκεφτείτε “δεν πειράζει θα τα αλλάξει”. Τα παιδικά δόντια είναι πολύ σημαντικά δόντια.  Χρησιμεύουν στη μάσηση, στην ομιλία, την αισθητική αλλά κυρίως στην καθοδήγηση της ανατολής των μονίμων δοντιών. Πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών λόγω τερηδόνας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χώρου η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε στράβωμα των μονίμων δοντιών. Τα μπροστινά παιδικά δόντια αρχίζουν να αλλάζονται στην ηλικία των 6-7 ετών, αλλά τα πίσω δόντια αλλάζονται μεταξύ 11-13 ετών. Γι’ αυτό το λόγο, εάν μια τερηδόνα ξεκινήσει στην ηλικία των 4-5 ετών μέσα σε λίγους μήνες ή 1-2 χρόνια, η ίδια τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο ή απόστημα στο δόντι. Έρευνες έχουν δείξει ότι σοβαρές τερηδόνες στα δόντια παιδιών προκαλούν δυσφαγία στο παιδί και κατά συνέπεια μείωση της πρόσληψης τροφής, απώλεια βάρους, εκνευρισμό μέχρι και αϋπνίες. Γι’ αυτό λοιπόν η θεραπεία της τερηδόνας στα παιδικά δόντια είναι απολύτως απαραίτητη για το ‘’ευ ζειν’’ του παιδιού σας.

”1η επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο”Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται στην ηλικία του ενός έτους. Θα περιλαμβάνει συμβουλές στοματικής υγιεινής και εξοικείωση του παιδιού με τον οδοντίατρο.

Η έγκαιρη επίσκεψη του παιδιού σας πριν δημιουργηθούν οδοντιατρικά προβλήματα τα οποία θα χρειάζονται θεραπεία, θα οδηγήσει στην καλή εμπειρία του παιδιού και σε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο. Έχετε υπόψη σας ότι, η οδοντική τερηδόνα (σάπιο δόντι) μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 12-13 μηνών και να καταστρέψει τα δόντια ολοσχερώς.  Για να έχει λοιπόν το παιδί σας καλή εμπειρία όταν επισκεφθεί τον οδοντίατρο θα πρέπει να φροντίζετε τα δόντια του από νωρίς ώστε να αποφύγετε τέτοια προβλήματα.

Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια του παιδιού σας κλινικά αλλά και ακτινογραφικά. Πολλές φορές οι τερηδόνες βρίσκονται μεταξύ των δοντιών και δεν είναι ορατές με το μάτι. Μια καλή ακτινογραφία μπορεί να διαγνώσει αυτές τις τερηδόνες.

”Βούρτσισμα & οδοντικό νήμα”Αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας από ενός έτους. Χρησιμοποιείτε παιδική οδοντόβουρτσα και ελάχιστη παιδική φθοριούχο οδοντόπαστα (μεγέθους μπιζελιού). Βουρτσίζετε πρωί μετά το πρόγευμα και βράδυ πριν τον ύπνο. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών οι γονείς πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους.

Όταν το παιδί σας γίνει τεσσάρων ετών αρχίστε να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα. Το νήμα καθαρίζει στα ενδιάμεσα των δοντιών και προστατεύει από τις ενδιάμεσες τερηδόνες. Χρησιμοποιείτε το κάθε βράδυ πριν το βούρτσισμα.

”Φθορίωση”Φθορίωση δοντιών γίνεται στο οδοντιατρείο κάθε 6 μήνες ξεκινώντας από 3-4 ετών μέχρι 18 ετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τερηδόνας, ιδιαίτερα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση τερηδόνας.

”Διατροφή”Μάθετε το παιδί σας να τρέφεται σωστά. Περιορίστε τη συχνότητα που τρώει στις 6 φορές την ημέρα. Δηλαδή 3 κύρια γεύματα και 3 ενδιάμεσα. Κρατείστε έξω από το διαιτολόγιο του τις ζαχαρούχες τσίχλες, τα γλειφιτζούρια, τα φρουτάκια και τα πολλά τσιπς. Οι πιο πάνω τροφές περιέχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης ή αμύλου και είναι κολλώδεις τροφές που δύσκολα απομακρύνονται με την οδοντόβουρτσα και κατά συνέπεια είναι τερηδονογόνες. Γενικά μειώστε τα ζαχαρούχα ενδιάμεσα στη μία φορά την ημέρα, ενώ προτιμήστε ένα σάντουιτς, φρούτο ή γάλα για ενδιάμεσο.

”Προληπτικά σφραγίσματα”Τα προληπτικά σφραγίσματα είναι λευκά σφραγίσματα που τοποθετούνται σε υγιή δόντια χωρίς να αφαιρείται οδοντική ουσία με σκοπό την πρόληψη της τερηδόνας (δηλ. για να μη χαλάσει το δόντι). Είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της τερηδόνας, των οπών και σχισμών των οπισθίων δοντιών.

Παρακολουθήστε τη διαδικασία εδώ.

”Μπιμπερό και Θηλασμός πιπίλας ή δακτύλου”Μην αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται θηλάζοντας μπιμπερό το οποίο περιέχει γάλα, τσάι ή χυμό.  Η πολύωρη επαφή των σακχάρων τα οποία περιέχονται μέσα στο γάλα, το τσάι ή τον χυμό με τα δόντια, οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή οξέων τα οποία προκαλούν μια από τις σοβαρότερες μορφές τερηδόνας που μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μέσα σε διάστημα λίγων μηνών στη βρεφική κιόλας ηλικία.

Το μπιμπερό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά από το παιδί, για να πιει το γάλα ή το τσάι του, και όχι σαν ηρεμιστικό ή στη θέση της πιπίλας.

Μην αφήνετε το παιδί σας να θηλάζει την πιπίλα ή το δάκτυλο του πέραν της ηλικίας των 2 ετών.  Θηλασμός πιπίλας πέραν αυτής της ηλικίας μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα, όπως ανοικτή δήξη και σταυροειδή σύγκλειση. Εάν το παιδί σας συνεχίζει την συνήθεια αυτή πέραν του κανονικού, τότε ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας βοηθήσει τοποθετώντας ειδικό ορθοδοντικό μηχανισμό.

”Στραβά δόντια”Η ηλικία των 7 ετών θεωρείται ως η ιδανική ηλικία για την πρώτη εξέταση του παιδιού σας από ορθοδοντικό.  Αυτό συστήνει η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Αμερικάνικη Εταιρεία Ορθοδοντικών. Σε μικρές ηλικίες και κυρίως στην εφηβεία έχουμε την μεγαλύτερη αύξηση του προσώπου. Η ορθοδοντική θεραπεία επηρεάζει θετικά το προφίλ σ’ένα παιδί που αναπτύσσεται με σκελετικές ανωμαλίες. Αν αφήσουμε να ολοκληρωθεί η αύξηση των οστών του προσώπου χωρίς να παρέμβουμε ορθοδοντικά, η διόρθωση των σκελετικών ανωμαλιών συνήθως θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για το λόγο αυτό η θεραπεία από μικρή ηλικία μπορεί να γλιτώσει ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να μειώσει την αρνητική συναισθηματική φόρτιση που έχει να κάνει με την αισθητική του προσώπου, ιδιαίτερα όταν το παιδί βρίσκεται στην ηλικία της ήβης.